Navigácia

  • McDonalds 2024 - FUTBAL

    Dnes sa odohrala na umelej tráve vo Finticiach skupina Okresného kola vo futbale žiakov prvého stupňa McDonals Cup. Žiaci pod vedením Mgr. Radoslav Kubánku si počínali vynikajúco a v konkurencii ďalších štyroch škôl si pripísali všetky víťazstvá a zaslúžene postúpili do finále Okresného kola, ktoré sa odohrá o dva týždňe.

    Našu školu reprezentovali žiaci štvrtého ročníka: Šimon Hudačko, Teo Husovský, Gregor Olšavský, Matej Saloka, Patrik Kohler, Štefan Koropšák, Miriam Vojtková, Anna Hviščová, Ester Hviščová.  

    Výsledky: 

     CZŠ sv.Gorazda - ZŠ Fintice 7 : 1 

     CZŠ sv. Gorazda - ZŠ Terňa 8 : 0 

     CZŠ sv. Gorazda - Evanjelická ZŠ  4 : 2 

     CZŠ sv. Gorazda - ZŠ Prostějovská 2 : 1

    Blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole ! 

     

     

  • NIE DROGÁM

    V piatok 12. apríla 2024 sme sa zúčastnili súťaže ,,Nie drogám pre ZŠ,, ktorú organizovalo ABC CVČ Prešov.  Súťaž pozostávala z troch zábavno-športových súťaží, v ktorých o konečnom poradí rozhodovali sekundy. V konkurencii šiestich základných škôl sme sa umiestnili na peknom treťom mieste. 

    Našu školu reprezentovali žiaci: Ester Semanová, Timea Škreptáková, Vanessa Pribulová, Tomáš Koropšák, Matúš Ján Korečko a Teodor Olšavský. 

     

    Srdečne blahoželáme ! 

  • Exkurzia Mochovce - Banská Bystrica

    Prvá zastávka našej poznávacej zážitkovej exkurzie pre žiakov 9. a 8. ročníka nás previedla skoro celým Slovenskom. Cieľom bol Energoland v Mochovciach. Informačné centrum energetiky a výroby elektriny poskytlo žiakom možnosť zážitkového a experimentálneho vzdelávania priamo v areáli elektrárne. Pre žiakov boli najzaujímavejšie praktické vzdelávacie simulácie, ktoré im poskytli inú perspektívu informácií z danej oblasti. Druhá zastávka nás zaviedla do Banskej Bystrice. Tam sa žiaci v Múzeu SNP zoznámili s vojnovou históriou Slovenska a doplnili si svoje vedomosti priamo v kontakte s vojnou technikou, spôsobom boja, či príkladmi odhodlania boja za slobodu. Túto exkurziu sme poňali komplexne a teda aj cesta sa stala cieľom – žiaci tak počas cesty spoznávali za pomoci výkladu sprievodkyne p. Šimkovej jednotlivé geografické celky Slovenska, hranice regiónov, vrchy a rôzne zaujímavosti. BB si žiakov podmanila krásnym historickým námestím a samozrejme možnosťami využitia osobného voľna po náročnom dni. 

  • ÚSPECH RECITÁTORKY

     

    Dňa 26.3.2024 sa žiačka 4.A  Ester Hviščová zúčastnila okresného kola Hviezdoslavovho Kubína v prednese poézie recitáciou básne od Ľubomíra Feldeka Rozprávka o veľkom hlade. V silnej konkurencii 31 súťažiacich recitátorov zaujala porotu svojím presvedčivým vystúpením, takže získala úžasné 2. miesto. 

    Ester, blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy!

  • Požehnané Veľkonočné sviatky

  • Geografická olympiáda

    Aj v tomto roku sa takmer 50 žiakov zapojilo geografickej olympiády. Do okresného kola postúpili Samko Šipkovský a Lilien Vašková v kategórii G - piataci. Miro Marko a Gregor Goban v kategórii F - 6. a 7. ročník a Matej Macák a Karol Kalinay v kategórii  E - á. a 9. ročník. Všetci nás výborne reprezentovali a stali sa úspešnými riešiteľmi, ale obrovskú radosť nám urobil Samko Šipkovský, ktorý vo svojej kategórii získal 2. miesto a Matej Macák, ktorý obsadil 3. miesto a postúpil do krajského kola geografickej olympiády.  Všetkým súťažiacim ďakujeme a blahoželáme a Matejovi držíme palce do ďalšieho súťaženia.     

  • Zdravé zúbky

    Zúbková patrola. Ako vzniká zubný kaz, ako ho ošetriť a ako sa starať o naše zúbky. To všetko sa dozvedeli prváci a druháci na návšteve na strednej zdravotníckej škole v Prešove. 

  • Keď čítanie nebolí

    Druhý marcový týždeň bol pre deti v škôlke trochu nezvyčajný. Do ríše rozprávok ich preniesli ôsmaci. Každý deň im pred spaním čítali poučné rozprávky. Niektorým škôlkárom sa podarilo zaspať, ale viacerí boli zvedaví, ako príbeh skončí. 

  • Global Money Week

    Slovensko sa tento rok opäť pridá k celosvetovej kampani Global Money Week (GMW), ktorá už dvanásty krát pripomína dôležitosť finančného vzdelávania. Jej cieľom je, aby boli mladí ľudia od útleho veku finančne uvedomelí a naučili sa robiť správne finančné rozhodnutia. Žiaci  4. ročníka sa  tiež zapojili do tohto celosvetového  projektu dňa 21. 3. 2024 . Vybrali sme si jednu z tém finančnej gramotnosti Sporenie a investovanie. Rôznymi praktickými aktivitami sme si ukázali, akými spôsobmi môžeme sporiť, čo je efektívnejšie, aby sme svoje peniaze zhodnotili a nestratili.

  • Hviezdoslavov Kubín

    Tento rok sme si pripomenuli už 70. výročie tejto súťaže v prednese prózy a poézie, o ktorú bol veľký záujem z lavíc našich mladších žiakov. Reprezentovať v okresnom kole nás budú Sára Libová a Ester Hviščová zo 4. A. Blahoželáme!

  • Hviezdoslavov Kubín je stále fenoménom pre mladých

    Je Hviezdoslavov Kubín výnimočný v porovnaní s inými súťažami? Ako je možné, že stále láka mladých ľudí? Pre niekoho začína a končí jednou básničkou, no pre iných je to zaujímavá životná skúsenosť. Svedectvom toho je dôkaz, že táto súťaž už prežila sedem desaťročí. 

    Preto sme ju aj v tomto jubilejnom ročníku zorganizovali pre našich žiakov a 13.- 14. 3.2024 sa uskutočnili školské kolá tejto súťaže. Vypočuli sme si originálne recitácie z poézie a prózy hlavne od slovenských autorov v troch súťažných kategóriách. 

    Výsledky školského kola: 

    1. kategória -  PRÓZA   1. miesto  Sára LIBOVÁ  4.A     

                           POÉZIA   1. miesto  Ester HVIŠČOVÁ  4.A

    2. kategória    PRÓZA    1. miesto  Marko KIČURA   5.B

                                           2. miesto  Gregor GOBAN  6.B

                                           3. miesto  Tomáš NOVOTNÝ  5.B

                           POÉZIA   1. miesto  Kristína HOMZOVÁ  6.B

                                           2. miesto  Ján HALAS  6.A

                                           3. miesto  Anna  KAŽIMÍROVÁ   5.A

    3. kategória   PRÓZA    1. miesto   Jakub LIBA   7.A

                                          2. miesto   Ján KAŇUK  8.A

                                          3. miesto   Marko MILČO  8.A

                          POÉZIA   1. miesto   Rachel STRAKOVÁ   8.A

                                          2. miesto  Marek PAVLOVČIN   8.A

                                          3. miesto  Matyáš ANDRÁŠ  7.A

    Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

  • Vybíjaná žiačky - Okresné kolo

    V stredu sa na ZŠ – Sibírskej uskutočnilo Okresné kolo vo vybíjanej dievčat. Naše dievčatá v každom z troch zápasov bojovali statočne, no bohužiaľ sa nám nepodarilo zvíťaziť. Nevadí, o rok im to ukážeme :)

    Školu reprezentovali žiačky: Daniela Harmanová, Petronela Macáková, Ester Semanová, Veronika Novická, Veronika Kurimská, Bianka Jurkovičová, Katarína Vargová, Timea Škreptáková, Laura Vašková, Katarína Suchá, Barbora Vargová, Vanessa Pribulová

  • Finálový turnaj o pohár mládeže v stolnom tenise

    V utorok 12. marca 2024 sme sa zúčastnili finálového turnaja o pohár Mládeže družstiev ZŠ chlapcov. Našu školu reprezentovali chlapci zo VII. ročníka Matúš Ján Korečko, Matyáš František Andráš a Benjamin Beluško pod vedením Mgr. Radoslava Kubánku. Chlapci sa v konečnom poradí umiestnili na celkovom 3. mieste. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy   

  • Lyžiarsky výcvik

    Lyžiarsky výcvik  absolvovalo  27 žiakov. Zúčastnilo sa ho 23 žiakov 8. ročníka, 3 žiaci 9. ročníka, 1 žiak zo 6. A triedy,  pod vedením p. uč. Radoslava Kubánku, Mgr. Eriky Bilej a tr. učiteľky Mgr. Martiny Kropuchovej. Veľkou pomocou nám bola spolupráca s externou inštruktorkou Mgr. Petrou Čeklovskou a zdravotníčkou dipl. sestrou Monikou Pirochovou. Lyžiarsky výcvik sa vykonával  v stredisku Ski Lučivná od 19. 2. – 23. 2. 2024. Žiaci na základe svojich schopností postupne zvládali metodiku zjazdového lyžovania. Žiaci mali možnosť po absolvovaní lyžovania využiť relaxačné aktivity pod dozorom vyučujúcich. Striedali sa aktivity v telocvični, v bazéne alebo prechádzka po okolí. V utorok a v stredu sme mali svätú omšu pod vedením pána kaplána Pavla Fedorka a pána kaplána Martina Harčára.  Vo štvrtok počas večerného programu sme vyhodnotili jazdu zručnosti a odovzdali ceny najlepším, vyhodnotená bola aj najkrajšia izba a každý žiak získal diplom  a cenu za účasť na lyžiarskom kurze.

  • 21.2.2024: Deň materinského jazyka

    Deň materinského jazyka, 21.2.2024, sme oslávili aktivitami počas hodín slovenského jazyka na 2.stupni, a to projektovým vyučovaním, pri  ktorom boli žiaci rozdelení do 4 skupín, v ktorých mali skúšať svoje znalosti z rodného jazyka formou hry. Ako prvé mali podstúpiť jazykový kvíz, potom sa vybrali na ďalšie stanovište, kde mali hľadať význam slov, napr. dedovizeň: pozostalosť po predkoch. Žiaci potom pokračovali na stanovište Cestovateľ s podstatnými menami, kde mali na vybrané písmeno vymyslieť príbeh. Na 4.stanovišti s názvom Slovné hračky mali žiaci zameniť písmenko v slove tak, aby z neho vzniklo slovo súvisiace s predmetom slovenský jazyk, napr.: hlávka (hláska), hodina (hrdina). Na 5.stanovišti si žiaci v tabletoch prepísovali ľubovoľný text do štúrovskej slovenčiny.  Bola radosť sledovať našich žiakov v akcii pohrúžených do práce. Ako hovorí náš pán kaplán: tešíme sa z nich! :-)

  • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

    5. 2. sa naši žiaci zúčastnili okresného kola Dejepisnej olympiády. V tomto roku sme mali zastúpenie vo všetkých štyroch kategóriách. Žiaci si zmerali sily a preukázali vedomosti z učiva príslušného ročníka, regionálnych dejín a z náročnej tematickej časti - Hrady a zámky Slovenska – história, fotografie, pôdorys, rody, lokalizácia, ...). V každej kategórii boli víťazi šk. kôl z jednotlivých ZŠ a gymnázií v počte od 24 – 27 žiakov. Žiaci ukázali svoje vedomosti a úspešne si zmerali so svojimi rovesníkmi sily. 

    V kategórii F – Zuzka Olejníková vybojovala 3. miesto a od druhého miesta ju delilo len 0,5 b. V kategórii E – sa Jakub Liba umiestnil na peknom 4. mieste a Tomáš Maník na 12. mieste.

    V kategórii D – Ján Kaňuk obsadil pekné 8. miesto a Martin Ambrozy 12. miesto.

    V najťažšej a najsilnejšej zostave v kategórii C – obsadil Matej Macák pekné 11. miesto.

     Za úspešnú reprezentáciu ďakujeme Katke Kollárovej a Matúšovi Taňkošovi, ktorí sa umiestnili do 20. miesta. Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu a šírenie dobrého mena školy.

  • Prerušenie prevádzky MŠ a ZŠ (1. stupeň)

    Na základe zvýšenej chorobnosti dýchacích ciest u detí MŠ, ZŠ 1. stupeň a absencie zamestnancov ZŠ 1. stupňa po súhlase so zriaďovateľom a RÚVZ v PO prerušujeme prevádzku MŠ a ZŠ 1. stupeň od 14.2. do 16.2.2024.

  • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

    Na našej škole sa snažíme zvyšovať finančnú gramotnosť u našich žiakov, preto sme na hodinách Technickej výchovy, v 9.ročníku privítali pani Slávku Kováčikovú z Partners Nadácie.

    Žiaci sa dozvedeli, že byť finančne gramotný znamená vedieť ako peniaze fungujú,   ako s nimi správne zaobchádzať. Dozvedeli sa, aké návyky je potrebné vytvárať, aby sa predišlo nesprávnym rozhodnutiam. Naučili sa ako správne zostaviť osobný rozpočet, ako správne šetriť , aby si mohli v budúcnosti plniť svoje sny a ciele.

  • Karneval

    Dnešný karnevalový deň 31. 1,. 2024 sa niesol v skvelej atmosfére, ktorú nám spríjemnil aj známy DJ Bobor. Ten sa postaral o výbornú hudbu a zábavu. Telocvičňa sa naplnila detským smiechom a šantením. Všetky karnevalové masky boli krásne. Deti našej MŠ a aj žiaci prvého stupňa CZŠ si dnešný deň užili spolu so svojimi pani učiteľkami. 

  • Ypsilon - slovina je hra

    je celoslovenská zábavná súťaž pre žiakov základných škôl v predmete slovenský jazyk a literatúra. Súťažné interaktívne testy rozvíjajú žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie žiakov, podnecujú ich vzťah k materinskému jazyku. 

    Preto sa dňa 7.12.2023 zapojilo 15 žiakov od 4. - 9. ročníka do tejto súťaže. Všetci boli veľmi úspešní, no najvyšší počet 99 bodov získal Matúš Taňkoš 6.B, na 2.mieste s rovnakým počtom 97 bodov sa umiestnili Lilien Vašková 5.B, Veronika Vašková 5.A, Matej Kišeľák 4.A, na 3. mieste bol Karol Goffa. 

    Víťazom srdečne blahoželáme a tešíme sa, že aj na našej škole má " slovina" svojich fanúšikov. 

strana:

Novinky

Kontakt

  • Cirkevná základná škola s materskou školou sv.Gorazda, Solivarská 49, Prešov
    Solivarská 49
  • riaditeľka školy: 0911 949 584; zsmsgorazd@gmail.com
    ekonómka školy: 051/770 35 32; ekonomgorazd@gmail.com
    zástupca RŠ pre ZŠ: gorazd.pavlinsky@gmail.com
    zástupkyňa RŠ pre MŠ: gorazd.kocvarova@gmail.com
    materská škola: 0903 286 204;
    zborovňa 1.r - 4.r.: 0911 408 030;
    zborovňa 5.r - 9.r.: 0904 760 307;
    školský klub detí: 0911 409 030; skdgorazd@gmail.com
    jedáleň základnej školy: www.stravnici.sk; 0911 984 609
    (prihlasovanie a odhlasovanie obedov)
    jedáleň materská škola: 051/770 14 92;

Fotogaléria